Ahogyan azt már korábbi cikkeinkben is megfogalmaztuk, a Montessori módszer, amelyet Maria Montessori olasz orvos és pedagógus dolgozott ki az 1900-as évek elején, gyermekközpontú oktatási filozófián alapszik, mely az egyéni felfedezésre és tanulásra ösztönöz egy gondosan előkészített környezetben. 

Ezen a pedagógiai megközelítésen belül a játékokat – vagy ahogy Montessori hívja, „tanulási eszközöket” – úgy tervezték meg, hogy elősegítsék a gyerekek aktív részvételét a hétköznapi életben, önállóságuk és a komplex készségeik fejlődését. Ezek a játékok tehát nem csupán a szórakoztatást szolgálják, hanem konkrét fejlesztő célt is, mindezt úgy, hogy közben a gyerekek élvezik a felfedezés örömét.

Cikkünkben szeretnénk egy kis útmutatást nyújtani példákkal színesítve azoknak a szülőknek, akik tanácstalanok, hogy mégis milyen játékokkal, eszközökkel érdemes kezdeni, ha szimpatikusnak találják a Montessori irányzatot.

1. Az érzékek fejlesztése

Az egyes érzékszervek fejlődését támogató játékok kulcsfontosságúak a Montessori környezetben. Minden, ami hang, textúra és illat – lehetőleg valamilyen egyszerű formában – felkerülhet a palettára, amik aztán különböző érzékszervi ingereket kiváltva izgalmas élményt nyújtanak a gyerekeknek. Ezek a játékok segítenek fejleszteni a hallás, látás, tapintás, szaglás és ízlelés által szerzett információk differenciálását. Az ilyen típusú tevékenységek révén a gyerekek finomítják érzékelésüket, ami alapvető a környezettel való hatékony interakcióhoz.

Ilyen nálunk a:

Montessori Fa Építő Szortírozó Kövek 20 darabos

Fából készült formabedobó kocka

2. Játék az egész világ

A Montessori pedagógia nagy hangsúlyt fektet a mindennapi élethez szükséges készségek fejlesztésére. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy elérhetővé teszünk a gyerekek számára olyan eszközöket – lehetőleg a saját méretében – amivel ők is be tudnak kapcsolódni például a házimunkába, főzésbe, kisebb karbantartásokba. Ezek a tevékenységek nemcsak hogy javítják a finommotorikus készségeket, hanem az önállóságot és a mindennapi élethez való alkalmazkodást is elősegítik.

Ilyen nálunk a:

Montessori alak és szín-válogató óra fából

Montessori készségfejlesztő állat alakú puzzle készlet, fából, 6db-os

2 az 1-ben készségfejlesztő- formaillesztő és mágneses Montessori játék

3. Játékok kis tudósoknak

A jól megválasztott Montessori matematikai eszközök lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy a számok és műveletek világát kézzelfogható módon fedezzék fel. Ezek a játékok segítenek a gyerekeknek megérteni a mennyiségek és a számok közötti kapcsolatokat, támogatva ezzel a logikai és problémamegoldó készségek fejlődését.

Ilyen nálunk a:

Montessori fa szortírozó játék

Fából készült Montessori számrejtvény válogató játék

Montessori matematikai szorzó,-és összeadó tábla, fából

4. Nyelvi készségek fejlesztése

Azok az eszközök, játékok, melyek a beszéd fejlesztését, betűk megismerését támogatják, úgy mint az ábécé kirakók, olvasó kártyák, nagyban hozzájárulnak a szókincs bővítéséhez és az olvasási készségek fejlesztéséhez. A Montessori módszer itt is a gyakorlati és interaktív megközelítést részesíti előnyben, ahol a gyerekek saját tempójukban haladhatnak, miközben aktívan részt vesznek a tanulási folyamatban.

Ilyen nálunk a:

Fából készült betű és szám kirakó

Mágneses készségfejlesztő horgászjáték

Összefoglalva, a Montessori játékok nem csupán a gyermek szórakozását kívánják szolgálni: ezek olyan eszközök, amelyekkel a gyerekek aktívan formálhatják saját tanulási élményüket. Ezek a játékok arra ösztönzik őket, hogy felfedezzenek, kérdéseket tegyenek fel, és önállóan cselekedjenek, miközben játékosan tanulnak és fejlődnek. Az ilyen típusú eszközök használata lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy teljes potenciáljukat kibontakoztassák egy támogató és ösztönző környezetben.