Végre itt a várva-várt vakáció! De vajon mindenki ekkora örömmel fogadja ezt az akár végeláthatatlannak is tűnő, tengernyi időt a gyerekekkel?

Bizony sok család életében nem csupa móka és kacagás a nyári szünet, hisz a munka melletti logisztika, hogy megoldjuk a gyerekfelügyeletet, de emellett hasznos programokat is be tudjunk iktatni, amin a család lehetőleg minden tagja jól érzi magát, tud fejtörést okozni.

Mi most abban szeretnénk segíteni, hogy hogyan tudjátok a nyári szünetet emlékezetessé tenni akár költséghatékony módon és melyek azok a tevékenységek, ami nem feltétlenül csak szórakozást, hanem hosszú távú értéket és új tudást is ad a gyerekek számára.

A nyári szünet tehát remek lehetőséget nyújt arra, hogy a család minőségi időt töltsön együtt, és felejthetetlen élményekkel gazdagodjanak. Az alábbi öt tipp segít abban, hogy a gyerekek ne csak élvezzék a nyarat, hanem hasznosan is töltsék az időt.

1. Fedezzétek fel a természetet

A természetben töltött idő számos előnnyel jár, a friss levegő és a mozgás jótékony hatással van a testi-lelki egészségre. Tervezhettek családi kirándulásokat közeli erdőkbe, parkokba vagy tópartokra. Fedezzétek fel együtt a környék élővilágát, gyűjtsetek érdekes növényeket és kincseket, vagy akár piknikezhettek is egy szép helyen, egy erdei tisztáson vagy réten. Az ilyen tevékenységek nemcsak szórakoztatóak, hanem oktató jellegűek is lehetnek, hisz ha beszereztek vagy kikölcsönöztök például egy egyszerűbb növényhatározót, máris egy új világ tárul elétek, mert lépten-nyomon új növényekre bukkantok. A rovarokról és bogarakról már nem is beszélve… 🙂 .

2. Közös főzés és sütés

A közös főzőcskézés remek módja annak, hogy a gyerekek új készségeket sajátítsanak el, és közelebb kerüljenek a szüleik mondhatni hétköznapi világához. Ilyenkor van kicsit lehetőség kiszakadni a hétköznapok adta ritmusból és lazábban venni a sütés-főzést, ami így egy szuper közös programmá formálható. Válasszatok ki együtt recepteket, menjetek el bevásárolni, majd készítsétek el az ételeket közösen. A gyerekek imádni fogják, hogy segíthetnek, és büszkék lesznek a végeredményre. Emellett a konyhában töltött idő kiváló lehetőséget ad arra, hogy beszélgessetek és nevetgéljetek együtt.

3. Kreatív projektek

A nyári szünet ideális alkalom arra, hogy a gyerekek kibontakoztassák kreativitásukat. Számos egyszerű és költséghatékony tevékenység közül választhattok, például festhettek, gyöngyöt fűzhettek, kézműveskedhettek, vagy akár saját kis kertet is kialakíthattok, amennyiben otthonotok adottságai ezt lehetővé teszik. Építsetek közösen “bunkit” vagy indián sátrat ahová esténként együtt bekuckózva olvassátok a mesét. Nem utolsó sorban ez is szuper lehetőség arra, hogy kicsit kötetlenebbül beszélgessetek a gyerekekkel, meséljetek a ti gyerekkorotokról, legszebb emlékeitekről. A kreatív tevékenységek pedig nagysezrűen fejlesztik a kézügyességet, a problémamegoldó képességet és az önkifejezést.

4. Tanuljatok játékosan

Bár a nyár elsősorban a pihenésé, nem árt, ha a gyerekek játékos formában is tanulnak egy kicsit. Számos oktató játék, feladatos füzet és könyv áll rendelkezésre, amelyekkel könnyedén fejleszthetik tudásukat anélkül, hogy úgy éreznék, tanulnak. Foglalkozzatok napi pár percet matematikával, olvasással vagy nyelvtanulással, és jutalmazzátok őket a kitartásukért. Persze fontos, hogy figyeljetek a balanszra, mert nem az a cél, hogy a tanulást a jutalomhoz kössék, ám némi aprósággal nyugodtan motiválhatjátok őket. Egyébként láttátok, hogy milyen sok fejlesztő és oktató játék érhető el webshopunkban? Ha ti például pont iskolába készültök, akkor számos opciót találtok nálunk az OtthonDirect-nél, hogy a gyerkőc valóban szórakozásként élje meg a tanulást. 

5. Sportoljatok együtt

A közös sportolás nemcsak egészséges, hanem erősíti a családi kötelékeket is. Menjetek el biciklizni, úszni, focizni vagy akár próbáljatok ki új sportokat, ami mindenki számára újdonság. Feleleveníthettek kedvenc tevékenységeket a saját gyerekkorotokból is, ilyen például az ugrókötelezés vagy a görkorcsolyázás és bár nem sport kategória, de lehet, hogy egy egyszerű ugróiskolával is tudtok még újat mutatni a mai kis cseperedő generációnak. 🙂 A rendszeres mozgás pedig mindenképpen segít a gyerekek energiájának levezetésében, javítja a fizikai állapotukat, és még szórakoztató is.

Összességében a nyári szünet lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekek és ti, szülők egyaránt feltöltődjetek, és értékes időt töltsetek együtt. A fenti tippek, ahogy láthatjátok igyekeznek könnyen kivitelezhető és akár egy átlagos hétköznapon is megvalósítható példákat hozni arra, hogy a szabadidőtök hasznosan és örömtelien teljen. Ne feledjétek, a közös élmények a legfontosabbak, amelyekre évek múlva is szívesen emlékeztek majd vissza.