Ahogyan azt korábbi blogcikkünkben olvashattátok, a Montessori módszer nem csak az oktatásra terjed ki, hanem kiválóan alkalmazható a lakótereink, otthonunk kialakításánál is, különösen ha gyermekbarát környezetben szeretnénk legifjabb családtagunkat nevelni. Maria Montessori filozófiájának lényege, hogy támogassa a gyermek természetes fejlődését, önállóságát és tanulását a környezetünk tudatos kialakításával. 

Most megosztunk veletek néhány alapelvet és ötletet, hogy hogyan válhat egy családi ház ideális otthonná a Montessori elvek szerint.

Gyermekközpontúság, mint prioritás

A Montessori-elvű otthon kialakításának első lépése, hogy minden teret a gyermek méreteire és szükségleteire szabjunk. Ez magában foglalja például az alacsonyra szerelt fogasokat, önállóan elérhető polcokat, gyermekméretű bútorokat. Fontos, hogy a gyermek könnyen és biztonságosan hozzáférhessen mindenhez, ami a mindennapi életben szükséges lehet számára.

Rendszerszemlélet és strukturalitás a térben

A Montessori pedagógia hangsúlyozza a rend és struktúra fontosságát, mert ez segíti a gyermeket abban, hogy értelmet és összefüggéseket találjon a környezetében. Minden tárgynak legyen meg a maga helye, amelyet a gyermek is jól ismer, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy önállóan is elkezdje és merje használni ezeket  és emellett a rend fenntartására is figyeljen. A jól szervezett tér emellett csökkenti a gyermek szellemi túlterheltségét, túlingerelhetőségét.

Fő a biztonság és hozzáférhetőség

A biztonságos környezet kiemelten fontos, különösen a kisebb gyerekek számára. Éles sarkok, törékeny tárgyak és nehezen elérhető helyek kerülendők, de talán ez az első olyan pont, ami nem csak egy Montessori-elvű otthon kialakításánál helyeződik előtérbe, ha egy gyermek születéséről beszélünk 🙂. Minden veszélyforrás kizárása mellett, a gyermekünk számára kellően biztonságos teret kell biztosítanunk, hogy szabadon fedezhesse fel a benti világot is, melyben minden nap mozog. Emellett, a Montessori elvek szerint fontos, hogy a gyermekünknek elérhető legyen minden, amire a mindennapokban szüksége van. Ez azért fontos, mert így fejleszthetik legjobban az önállóságukat, hiszen nem kell lépten-nyomon a segítségünket kérniük, ha valamit szeretnének csinálni.

Csak ‘természetesen’

A természetes-tehát a kinti természetben is előforduló – anyagok, mint a fa, gyapjú, pamutvászon és egyéb organikus szövetek nem csak esztétikailag előnyösek, hanem hozzájárulnak a gyermek érzékszerveinek fejlődéséhez is. Ezek az anyagok emellett lényegesen tartósabbak és biztonságosabbak is a gyerekek számára – kellemesebb tapintani, kevésbé lehet vele balesetet okozni, melegebbek tapintásra. A természetes fény ‘beengedése’ és a növények jelenléte is fontos szempont, mivel ezek javítják a lakóterek minőségét – sárga, természetes fény, növények által termelt oxigén -, valamint segítenek a gyermek kíváncsiságának felébresztését a természet iránt.

Tanulni jó és érdekes

A Montessori otthon nem csupán a mindennapi tevékenységeink helyszíne, hanem a gyermekünk tanulásának és fejlődésének támogatója is egyben, persze ha ezt tudatosan alakítjuk így. Tervezzünk be olyan sarkokat, amelyek különböző tevékenységekre ösztönöznek, például olvasósarkot, kézműves sarkot, vagy akár egy kis kertet, ahol a gyermek megismerkedhet a növények gondozásával, földműveléssel. A játékok és tanulóeszközök legyenek elérhetőek, de nem túlterhelőek és egzaktak – például ceruza helyett használunk marokkrétát, füzet helyett festővásznat, konkrét formájú építőkockák helyett sokszögre csiszolt fa építőköveket-, segítenek a gyermeknek felfedezni és egyben tanulni, mindezt a saját tempójukban.

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy egy Montessori-elvű családi ház az a hely, ahol a gyermek szabadon, biztonságosan és önállóan fejlődhet. A gondos tervezés révén minden gyermek képes lehet a saját környezetében a legtöbbet kihozni magából, miközben élvezi az otthon nyújtotta szeretetet és támogatást.