Nem tagadhatjuk a gyermeknevelés egyik legnehezebb szakasza a 0-tól 6 éves korig terjedő időszak, de kétségkívül ez az egyik legszebb is.

A sok koszos pelenka csere, éjjeli felriadások és fognövésről nem is beszéltünk még, másik kézben pedig az első mosoly, kacagás, az első lépések és szavak.
Mikor viszont már kibújt az összes fog, csak fele annyi miért-tel kezdődő mondat hagyja el az apró szájukat és már inkább ceruzát és papírt vesznek a kezükbe csörgő helyett akkor érnek minket az újabbnál újabb kihívások, amikre addig talán fel sem voltunk készülve.

A szülői szerep fontossága

   Kétségkívül az óvodákban az erre szakosodott pedagógusok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy könnyítsék a dolgunk az iskolára való felkészítés során, viszont egy 20 fős csoportban nincs meg az az egyéni foglalkozáshoz való lehetőség, amire egyesével szükségük van a gyermekeinknek…

Nem jut minden apróságra egy-egy óvónő, ezért kell nekünk is az otthoni keretek közt napi szinten fordítani valamennyi időt arra, hogy fejlesszük a gyermekünk, ezzel felkészítve őket a közelgő iskolai évekre.

Erről valószínűleg most az jutott eszedbe, hogy meg kell tanítsuk számolni és szavalni őket, de ezekre az óvodákban is természetesen gondolnak és megadják a lehetőséget a gyerekeknek, hogy ezeket elsajátítsák és magukénak érezzék.

De akkor mégis mit kéne nekünk szülőknek otthon még ehhez hozzátenni?

Számolhatunk velük, segíthetünk nekik fejleszteni a finommotoros képességeiket különböző eszközökkel és memorizáltathatunk velük kedves kis versikéket vagy egyszerűen átvehetjük azokat, amiket az oviban tanultak.

A iskola előtti praktikái

   Nem kell messzire szárnyalnia a fantáziánknak és olyanokra gondolni, hogy megtanítani nekik előre az ABC-t vagy gyakorolni velük az írást. Erre az iskolákban is mindenképp megtanítják majd őket, ugyan segítenünk kell őket ebben mikor elérkezik ez az időszak, viszont az iskola előtti időszakban ilyen mélységekbe nem kell bele mennünk velük.

Ellentétben olyan egyszerű és hétköznapi dolgokat, mint az uzsonnás doboz elpakolása, a táskában való dolgok megtalálása, vagy éppen a hegyező használata a mi feladatunk, mint szülők, hogy jártasságot adjunk gyermekeinknek ezekben a mindennapi feladatokban, amivel napi szinten találkozni fognak az iskolában.

Érthető okokból nem jutnak ezek az eszünkbe, hiszen mi már idejét sem tudjuk mióta nem okoz nehézséget elvégeznünk ezeket a tevékenységeket, viszont gyermekeink az iskolapadba való beüléssel fognak ezekekkel a – nekik még nehézséget okozó tennivalókkal – először találkozni és ahogy az óvodában sem jutott minden gyermekre egy-egy óvónéni, így az iskolában sem pedagógus.

Viszont a tanítók már nem foglalkoznak az olyan apró-cseprő dolgok megtanításával, mint a hegyezés vagy az uzsonnás doboz kicsomagolása. Ezekről mi szülőknek kell gondoskodnunk, hogy zökkenőmentesen menjen a kicsiknek a tanulás.

Elsősorban már az óvodából való elballagás után, még a nyár elején vásároljunk be az iskolára, hogy gyermekünk a nyár folyamán megismerkedhessen az új, később mindennapi eszközeivel.

Fontos, hogy motiváljuk arra, hogy örömmel nyissa ki füzeteit és használja a ceruzáit.

Mindenképp vele együtt menjünk el vásárolni, hogy érezze ő is beleszólhat abba, hogy milyen eszközöket kap. Mivel ők még nincsenek tisztában a pénz fogalmával, nehézkes megoldani azt, hogy ne a legdrágább színes borítású füzetet és táskát válassza ki…

Viszont erre is van alternatíva, hiszen otthon a nyár folyamán az üres, egyszínű borítós füzeteket is seperc alatt a gyerekünk igényeinek megfelelően kidíszíthetjük, ezzel még inkább kötődést kialakítva az eszközei iránt. Ez pedig máris rávilágít egy immár másik dologra, amit meg kell tanítsunk nekik az iskola előtt…

Szellemi felkészítés játékosan

   Ha elköteleződünk a tudatos, ugyanakkor játékos felkészítési praktikák iránt, akkor nyugodt szívvel lephetjük meg gyermekünk kimondottan erre az időszakra fókuszált, fejlesztő játékokkal.

Ezek nem csak a szellemi fejlődésükben, de a finommotorikai mozgásaikhoz is hozzájárulnak, ami alsó osztályban elengedhetetlen lesz a sok technika és rajz órára.

Mindkettő ajánlott játékunk, most igazán kedvező áron rendelhető meg a webshopból!

Puzzle Építő Kockák + Csengővel

A Puzzle Építő Kockák egy kimondottan szem- és kéz koordinációt fejlesztő, versenyjáték, ami nem csak a lurkókat, de a szülőket is bevonja egy fergeteges hétvégi programba.

A gyerekek egy kártyát választanak, amin egy arckifejezés szerepel, melyet meg kell építeni 4 különböző blokkból. A játék győztese az, aki a legkevesebb idő alatt tudja kitenni az arcokat!

5990Ft

Montessori Matematikai Szorzótábla

6-8 éves, már az iskolát kezdő korosztály számára pedig tökéletes lehet a Montessori Matematikai Szorzótábla, ami a számok és a műveletek világába vezeti be a gyerkőcöt.

A játék során meg kell találni a megfelelő számokat és műveleti jeleket, ami segíti őket a szorzás műveleti szabályainak elsajátításában. 2 fajta módon is lehet játszani a játékot: 2 dobókockával vagy 100 szorzókártyával. Ezeket hatékonyan ötvözve gyerekjáték lesz a szorzótábla tanulás!

7790Ft

Reméljük, hasznos tippeket tudsz elvinni ebből a cikkből és sikeres lesz az iskolás évek kezdete! 🙂