Ismerd meg a Montessori-módszert, és alapítóját, Maria Montessorit!

„Ezt nem szabad! Ne nyúlj hozzá! Ne menj oda!” – Le mernénk fogadni, hogy minden háztartásban, ahol van gyermek, naponta többször is elhangzanak ezek a mondatok. Persze teljesen érthető, hogy a szülő pajzsként akarja védelmezni csemetéjét a rá leselkedő veszélyektől, de a folyamatos tiltás hatására, a gyerkőc egyre inkább csak ellenkezni fog és dacossá válik. A kérdés tehát adott: Minden anyukára és apukára ez vár, vagy van más megoldás is?

Természetesen van, és el is áruljuk, hogy micsoda. Ez nem más, mint a Montessori-módszer, amely könnyen lehet, hogy Neked is nagy hasznodra válhat.

 •       De hogyan is alakult ki?
 •       Egyáltalán mi a lényege?
 •       És hogyan alkalmazható otthon, a gyakorlatban?

Ha kíváncsi vagy a válaszokra, mindenképpen olvasd el blogcikkünket!

 

Mielőtt belevágnánk a közepébe: Tisztázzuk gyorsan, ki volt Maria Montessori!

Maria Montessori 1870-ben született, Olaszországban. Kimagasló iskolai eredményeinek köszönhetően, 1890-ben, első női hallgatója lett a Római Egyetem orvosi karának. 6 évvel később pedig diplomát szerzett, kitüntetéssel. Ez akkoriban különösen nagy szónak számított – és tudod, hogy miért? Azért, mert a 18-19. század körül a nőknek még szavazati joguk sem volt, fényes, orvosi karrierről pedig egyáltalán nem is álmodhattak.

 

A Casa Dei Bambini megalapítása

A szegényebb olasz negyedekben azonban, még az oktatás is valódi luxusnak minősült. A nincstelen szülők – akik egyébként maguk is írástudatlanok voltak – némi betevőért cserébe, egész nap dolgozni kényszerültek, és erre az időre egyedül hagyták otthon a gyermekeiket. Bizonyára Te is látod, hogy mi a gond ezzel: Az, hogy a gyerekek így egyáltalán nem kapják meg a megfelelő törődést, magukra maradnak egy ingerszegény környezetben, ahol sem játék, sem más egyéb elfoglaltság nincsen számukra. Ez pedig jelentősen visszaveti a fejlődésüket is.

Pontosan ez motiválta Maria Montessori-t abban, hogy 1907-ben megalapítsa saját gyermekmegőrzőjét, a Casa Dei Bambini – magyarul: Gyermekek Háza -, ahová először a saját eszközeit vitte be a piciknek játszani. Ezután megkérte a felügyelőket, hogy a megfigyelés ideje alatt, semmiképp se zavarjanak.

A kutatás során olyan dologra lett figyelmes, amely teljesen megdöbbentette őt: A picik magatartása és viselkedése rövid idő alatt, szinte teljesen megváltozott, és olyanok lettek, mintha kicserélték volna őket.

Ez pedig egy jel volt Montessori számára: Folytatnia kellett a kutatását, hiszen valódi tudományos áttörés előtt állt. A megfigyeléseit felhasználva, megalkotta saját nevelés-módszertanát, amelynek alapjait ma is rengeteg gyermekpszichológus és szülő használja eredményesen. Odaadó, alázatos munkájának, és kitartásának meg is lett a gyümölcse: Életében háromszor jelölték Nobel-békedíjra.

montessori-modszer-kockak

Térjünk is a lényegre: Mi is az a Montessori-módszer?

A Montessori-módszer egy olyan nevelési technika, amely a gyerkőcök cselekvési szabadságán alapszik. Vagyis ha tiszteled a gyermekedet, és hagyod, hogy a saját tempójában fedezze fel a világot, hatékonyabban járulhatsz hozzá a fejlődéséhez is. Nézzük csak meg, miképpen nyilatkozik Montessori naplójában a picikről:

 „A gyermekek olyan emberek, akiket tisztelet illet, ártatlanságuknál, és a bennük rejlő rengeteg lehetőségnél fogva, magasabb rendű lények is, mint mi.”

És akármennyire is hihetetlenül hangzik, ez a fajta gondolkodás volt az, amely megváltoztatta az akkori társadalom gyermekekhez való hozzáállását. A 18-19. században ugyanis, a gyerekekre csak üres hüvelyként tekintettek, amelyet a felnőtteknek kellett tudással megtölteni. Montessori ezzel szemben, sokkal helyesebbnek látta azt, ha a szülő nem gyakorol ilyesfajta hatalmat csemetéje fölött és hagyja kibontakozni.

 

És ha hiszed, ha nem, akár Te is kipróbálhatod otthon a Montessori-módszert!

Teljesen érthető, hogy egy szülőnek nem könnyű változtatni az addigi nevelési stílusán, de hidd el, a javadra fog válni, ha adsz egy esélyt ennek a technikának. El is mondjuk, hogyan: Ha legközelebb a gyerkőcöd nagyon koncentrál valamire, ne zavard meg – akkor sem, ha éppen siettek valahová. Egyszerűen csak hagyd, hogy elmerüljön a saját gondolataiban. Lehet, hogy el fogtok késni, de cserébe:

 •       Fejlődésnek indul a finommotorikus képessége,
 •       Kíváncsivá válik, és felébred benne a tudásszomj,
 •       Önállóságot tanul,
 •       És ezáltal épül az önbizalma is.

 

Köszönjük, hogy olvastad blogcikkünket, reméljük, sok érdekes információval gazdagodtál. Hamarosan újabb olvasnivalóval érkezünk a Montessori-módszerrel kapcsolatban, és még szélesebb betekintést nyújtunk a technika részleteibe. De ha nem bírsz várni, az sem gond! Kövesd be közösségi felületeinket, ahol addig is, rengeteg extra tartalommal találkozhatsz!

Kínálatunkból

 • 180 darabos Fa Tangram Kirakós Játék

  5490Ft
 • 2 az 1-ben készségfejlesztő- formaillesztő és mágneses Montessori játék

  8790Ft
 • Békás egyensúlyozó ügyességi fejlesztő játék

  5990Ft
 • Csengő Puzzle Építő Kockához

  990Ft
 • DÍNÓ FORMÁJÚ tojáspárosító, 12 darabos készlet

  4990Ft
 • Fa járássegítő xilofonnal és játékokkal

  17990Ft
 • Fa Montessori mozaikkészítő golyós játék

  7990Ft
 • Fa tetrisz

  2390Ft