A Montessori-módszer egyre népszerűbb a szülők körében, akik a gyermekeik fejlődését szeretnék elősegíteni egy olyan környezet megalkotásával, amely támogatja az önálló tanulást és fejleszti a gyermek képességeit minden életkorban. Maria Montessori módszerének alapjait az egyéni figyelem és a gyermek természetes fejlődési ritmusának tiszteletben tartása képezi.

Ha most szeretnél belekezdeni a kisbabáddal a Montessori módszer alkalmazásába, érdemes néhány alapvető szempontot figyelembe venni és tisztázni magadban, hogy valóban tudsz-e azonosulni ezzel a szemlélettel.

Készítsd elő a környezetet

A Montessori filozófia egyik alapköve a gondosan előkészített környezet, amely támogatja a gyermek önállóságát és annak képességét, hogy a tanulás a gyermek saját tempójában és irányításában történjen. Ez magában foglalja, hogy a gyermek életkorához és képességeihez igazított, tehát kisebb méretű bútorokat, gyermekkézbe való eszközöket biztosítunk.

  • Bútorok: Szerezz be vagy készíts alacsony polcokat, amelyek könnyen elérhetőek a gyermek számára, és rendezd be úgy, hogy a játékok és eszközök átláthatóan és számára is elérhetően legyenek elrendezve.
  • Biztonság: Győződj meg róla, hogy minden bútor stabil és biztonságos, éles sarkok ne legyenek, amelyek veszélyt jelenthetnek.

Válassz megfelelő eszközöket

A Montessori eszközök célja, hogy fejlesszék a gyermek finommotoros készségeit, problémamegoldó képességeit és önállóságát. Kezdetben válassz néhány alapeszközt, amelyek megfelelnek a gyermek életkorának és érdeklődésének.

  • Szenzoros készségeket fejlesztő játékok: A textúrák, formák és színek felfedezése kiváló kezdőpont lehet. Fa kockák, formaberakók és gyapjú labdák – ez mind jó választás.
  • Hétköznapi tárgyak: Egyszerű eszközök, mint például evőeszközök, tálak, kertészkedéshez szükséges eszközök, kis seprű, takarítókendők segíthetik a gyermeket a mindennapi tevékenységek elsajátításában.
  • Művészeti kellékek: Biztosíts lehetőséget a kreativitásra is, legyen elérhető közelben mindig papír, vízfesték, zsírkréták, ecsetek, gyurma, de ha nyitott vagy, egy úgynevezett ‘homokozó asztalt’ is beszerezhettek, amivel tényleg határtalanul kreatívkodhat a gyermek.

Kövesd a gyermek ritmusát, bízz a tempójában

A Montessori módszer lényege, hogy a gyermek maga fedezze fel a világot, és a szülők/körülötte lévő felnőttek támogatják ezt az önálló felfedezést. Figyelj arra, milyen tevékenységek vonzzák a gyermeket, és biztosíts több lehetőséget ezek gyakorlására. Ők még nagyon ösztönösen működnek, hidd el, ha megtanulsz ráhangolódni, gyorsan rájössz, hogy gyermeked mindig megmutatja neked, éppen mire van igénye és figyelme :).

Legyél türelmes és konzisztens

Ennek a szemléletnek az alkalmazása időt és türelmet igényel. Fontos, hogy következetes legyél, és ne változtass gyakran a környezeten vagy a napirenden, mert a gyermeknek szüksége van az ismerős és kiszámítható mindennapokra. Nem fogsz egyik napról a másikra változást tapasztalni, hisz mint sok minden más, ez sem egy sprint, sokkal inkább maraton. Tudod: a türelem rózsát terem. 

Oktatói szerepből való kilépés szülőként

Szülőként érezhetjük úgy, hogy új szakmát is tanulunk, mintegy tanítói/tanári szerepet öltünk magunkra, hisz gyermekünk tudásvágya kiapadhatatlan, főleg az első évtizedben. Ez persze egy örök feladatunk, ám ebben az esetben kicsit másképp értelmeződik az oktatói szerepkör. Egy Montessori környezetben a szülők vagy adott esetben a nevelők úgynevezett segítők is, ugyanakkor nagyon fontos, hogy hagyd, hogy a gyermek önállóan is megoldja a felmerülő kihívásokat. Nem kell mindig beavatkozni, felajánlani a segítséged. Ha hagyod egyedül is érvényesülni, erősíted az önbizalmát és a problémamegoldó képességét.

Láthatod tehát, hogy a kezdéshez leginkább lelki és fejben történő felkészülésre van szükség, hisz ha komolyan belevágtok, ez egy olyan életmódbeli váltást eredményez, amire hosszú távon tud az egész család alapozni. 

Fontos hangsúlyoznunk, hogy sosem az eszközök vagy játékok mennyisége lesz mérvadó, hanem az a fajta hozzáállás, amit szülőként tanusítani tudtok gyermeketek irányába. Ez fogja döntően meghatározni az ő fejlődésének ritmusát és minőségét. 

A Montessori szemlélet egy jó lehetőség és eszköz egy lassabb, úgynevezett “slow life” életvitel kialakítására, egy egyszerűbb, de annál értékadóbb gyermekkor megélésére. 

Ha szívesen olvasnál még erről, böngéssz korábbi cikkeink között vagy kattints a blogban található hivatkozásokra. Ha te már haladó szülőnek érzed magad, bátran böngéssz játékaink között a webshopban, ahol életkor és fejlődési szinttől függően tudsz válogatni gyermeked számára.